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Estudio descriptivo y casos-control de una población celiaca : análisis de factores de riesgo, (1967-2008)

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Paredes Mercado, María Cecilia (2013) Estudio descriptivo y casos-control de una población celiaca : análisis de factores de riesgo, (1967-2008). [Thesis]

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Abstract

La enfermedad celíaca presenta una alta prevalencia en la población de la mayoría de las regiones del mundo. Muchos de los pacientes tienen síntomas mínimos y muestran una presentación atípica, siendo alta la tasa de afectos no
identificados con las posibles complicaciones que de ello se deriva. Con este trabajo hemos querido conocer más profundamente la población celíaca de nuestra área de referencia que cuenta actualmente con una población
total de 531.106 personas y pediátrica de 56.828. Nos ha interesado especialmente profundizar en los datos epidemiológicos, analíticos, genéticos, antropométricos y las enfermedades asociadas más frecuentes, entre otros
aspectos. El hecho de tratarse de un estudio retrospectivo que comprende varias décadas (1967-2008) nos ha permitido también conocer la evolución de su presentación y diagnóstico a lo largo del tiempo. Por otro lado, la enfermedad celíaca es una entidad de origen multifactorial.
Los principales factores de riesgo serían: una alteración inmunológica subyacente, la susceptibilidad genética presente y los factores externos asociados, nutricionales y no nutricionales, siendo estos últimos los más desconocidos. También pretendemos, con estos datos, aportar nuestro grano de arena a un mejor conocimiento de los mismos y de cómo actúan en la aparición y/o modificación de la forma de presentación de la enfermedad celíaca. Intentamos perfilar de un modo más certero los grupos de población más
susceptibles al desarrollo de la enfermedad y los posibles factores evitables en los mismos, para una prevención secundaria lo más eficaz posible que impida o retrase su desarrollo y, por tanto, sus posibles complicaciones posteriores.
[ABSSTRACT]Increasing prevalence and high incidence of celiac disease is a fact in most regions of the world. Many patients have minimal symptoms and show an atypical presentation. The high rate of non diagnosed patients is responsible of the complications of the disease, The study was made in a population area of 531.160 inhabitants being 56828 pediatric population. We have analysed epidemiological, analytical, genetic, anthropometric data and also the most frequent associated diseases. We performed a retrospective study that comprises several decades (1967-2008). Celiac disease is an entity with a multifactorial origin. The main risk factors identified have been immunologic, genetic susceptibility and nutritional. The aim of the study is to determine how external factors may influence the clinical presentation of celiac disease The main objective has been to know if certain external factors, in susceptible individuals, are able to influence the development of the disease, or if they act as modulators in time and way of presentation. With this data we could identify groups of population with a greater risk of developing the disease and preventive measures. A retrosprective observational study was performed. It included 161 patients with diagnosis of celiac disease in the Section of Pediatric Gastroenterology Clinical University Hospital San Carlos in Madrid, from 1 January 1967 until 31 December 2008. The mean follow-up was 74.65 months. According to our data the celiac population in our area is similar to epidemiological, clinical, serological, histological and genotypic resistance characteristics of the main series described in the literature. We have found a statistically significant reduction in the form of classic presentation with an older age at diagnosis associated with minor symptoms and better nutritional status. The generalized use of celiac disease antibodies and the screening of risk population are the main factors associated with a change in the way of presentation of the disease. We found a higher statistically significant incidence of respiratory infections, rash and thrush in cases. Breastfeeding does not seem to have a protective effect against the development of celiac disease, however prolonged use of breastfeeding after gluten introduction has a possible protective effect.We have found in our study a great number of cases, with minor symptoms and better nutritional status, associated primarily with the widespread use of serological markers of celiac disease. Respiratory
infections, rash and thrush favour the emergence of celiac disease. The prolonged use of breastfeeding after the gluten introduction possibly protects its development


Item Type:Thesis
Additional Information:

Tesis inédita de la Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Medicina, Departamento de Pediatría, leída el 04-07-2013

Directors:
DirectorsDirector email
Maluenda Carrillo, Carlos
Bodas Pinedo, Andrés
Uncontrolled Keywords:Enfermedad celíaca
Subjects:Medical sciences > Medicine > Internal medicine
Medical sciences > Medicine > Pediatrics
ID Code:23582
Deposited On:18 Nov 2013 14:15
Last Modified:13 Dec 2018 13:13

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