Universidad Complutense de Madrid
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Development of edible and active film coatings from marine products
Desarrollo de recubrimientos activos comestibles a partir de productos del mar

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Blanco Pascual, Nuria (2014) Development of edible and active film coatings from marine products. [Thesis]

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Abstract

Edible and active protein and polysaccharide films were developed, from resources of marine origin, such as waste from the cephalopod processing industry (Dosidicus gigas)and underutilized seaweeds (Mastocarpus stellatus, Laminaria digitata y Ascophyllum nodosum). To this end, polymer materials recovered from different marine resources and potential bioactive extracts were valorized in order to develop antioxidant films, its physico-chemical characterization; and potentially bioactive peptides were microencapsulated.
It is possible to develop films with highly varied properties and susceptible of many food applications, at an industrial scale, using these raw materials. D. gigas protein films are more transparent, colourless, with a higher water barrier and more malleable; while seaweed polysaccharide films present the characteristic colour of the source species and show more tensile strength and antioxidant activity.

Resumen (otros idiomas)

Se desarrollaron películas activas y comestibles de proteínas y polisacáridos, a partir de recursos de origen marino, tales como los desechos del procesado industrial de cefalópodos (Dosidicus gigas) y las algas infrautilizadas (Mastocarpus stellatus, Laminaria digitata y Ascophyllum nodosum). Con este fin, se valorizaron los materiales poliméricos y extractos potencialmente bioactivos recuperados para el desarrollo de películas antioxidantes y su caracterización físico-química; y se microencapsularon péptidos potencialmente bioactivos. Es posible desarrollar películas a nivel industrial con propiedades muy diversas, susceptibles de numerosas aplicaciones alimentarias, utilizando estas materias primas. Las películas proteicas de D. gigas fueron más transparentes, incoloras, con mayor barrera al agua y más deformables; mientras que las películas de polisacáridos de algas fueron del color característico de la especie de origen, más resistentes a la tracción y antioxidantes.

Item Type:Thesis
Additional Information:

Tesis inédita de la Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Veterinaria, Departamento de Nutrición, Bromatología y Tecnología de los Alimentos , leída el 31-10-2013

Directors:
DirectorsDirector email
Gómez Guillén, María del Carmen
Montero García, María Pilar
Uncontrolled Keywords:Proteína, alga, película, hidrolizado, microencapsulación, protein, seaweed, film, hydrolysate, microencapsulation
Subjects:Medical sciences > Veterinary > Chemistry of food and nutrition
ID Code:24890
Deposited On:01 Apr 2014 10:25
Last Modified:06 May 2019 12:04

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