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The Allergenic Structure of the Thaumatinlike Protein Ole e 13 Is Degraded by Processing of Raw Olive Fruits

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Background: The thaumatin-like protein (TLP) Ole e 13 in raw olive fruit is responsible for occupational allergy in olive oil mill workers. However,these workers do not experience allergic symptoms after ingestion of edible olive.Objectives: To analyze the presence of IgE-reactive TLP in raw and edible olive fruit and to assess the allergenic potency of both sources.Methods: The content of TLP in raw and edible olive fruit protein extracts was analyzed using immunoblotting with sera from allergic patients and with olive TLP–specific IgG. The structural and immunological stability of TLP were assayed using immunoblotting after treatment of both raw olive and purified TLP with 0.25 M NaOH solution for 24 hours. Olive pollen extract was investigated by immunoblotting for TLP content. Results: The TLP contained in raw olive fruit was not present in edible olives as a result of maceration before human consumption. No TLP was detected in olive pollen using specific IgG or sera from patients allergic to olive fruit. Sera from patients allergic to olive pollen did not react with purified TLP. Conclusions: IgE-reactive TLP is not present in edible olive, thus explaining the low number of patients allergic to this highly consumed fruit. Patients allergic to olive pollen are not sensitized to TLP and, therefore, not expected to be at risk of food allergy to olive fruit or TLP plant sources
Introducción: La aceituna natural contiene una proteína de la familia de las taumatinas (TLP) que es responsable de la alergia ocupacional en trabajadores de molinos de aceite. Sin embargo, éstos no presentan síntomas cuando ingieren aceitunas comestibles.Objetivos: Analizar la presencia de TLP en aceituna natural y comestible, y correlacionar sus niveles con la potencia alergénica de ambos productos.Métodos: El contenido de TLP en los extractos proteicos de las aceitunas fue analizado por inmunotransferencia y tinción con sueros de pacientes alérgicos así como con antisuero específico para TLP de olivo. La estabilidad estructural e inmunológica de la TLP se ensayó mediante inmunotinción después del tratamiento del extracto de aceituna natural y de la TLP purificada con NaOH 0.25 M durante 24 h.También se analizó la presencia de TLP en el polen de olivo por inmunotinción.Resultados: La TLP presente en la aceituna natural no se detecta en la comestible como consecuencia del tratamiento de maceración al que es sometida para obtener el producto apto para el consumo humano. No se observó TLP reactiva en el polen de olivo, ni con anticuerpos específicos ni con sueros de pacientes alérgicos a aceituna. Sueros de pacientes alérgicos al polen de olivo no reaccionan con la TLP purificada de aceituna.Conclusiones: La TLP de olivo no está presente en las aceitunas comestibles lo que explica el escaso número de pacientes alérgicos a la aceituna. Además, los pacientes alérgicos al polen de olivo no están sensibilizados a TLP, por lo que no tendrían riesgo de sufrir alergia alimentaria a aceitunas o a fuentes vegetales de TLPs.
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