Universidad Complutense de Madrid
E-Prints Complutense

El gobierno interno de las mayores cooperativas agroalimentarias españolas y su relación con el rendimiento
The internal government of the largest Spanish agri-food cooperatives and their relationship with performance

Impacto

Downloads

Downloads per month over past year

Meliá Martí, Elena and Carnicer Andrés, Mª Pia and Juliá Igual, Juan Francisco (2017) El gobierno interno de las mayores cooperativas agroalimentarias españolas y su relación con el rendimiento. REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos (124). pp. 98-113. ISSN 1885-8031

[img]
Preview
PDF
Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

217kB

Official URL: http://dx.doi.org/10.5209/REVE.54924




Abstract

El presente estudio pretende analizar la relación existente entre las estructuras de gobierno de las mayores cooperativas agroalimentarias españolas y sus resultados empresariales, para comprobar -si al igual que se ha demostrado en estudios recientes sobre cooperativas agroalimentarias europeas-, las cooperativas que muestran una mayor innovación en sus estructuras de gobierno (en aspectos tales como la profesionalización de la gestión, inclusión de voto proporcional o presencia de expertos externos en los Consejos Rectores o Supervisores), presentan mejores resultados que las cooperativas que no poseen dichos atributos.
Los resultados obtenidos corroboran que el rendimiento (medido en facturación por socio) de las cooperativas agroalimentarias españolas analizadas se ve afectado positivamente por la introducción de algunas innovaciones en sus sistemas de gobierno interno, como es el caso de la inclusión de expertos externos en el Consejo Rector y en el Consejo Supervisor. Además, el estudio arroja otras conclusiones vinculadas con la envergadura o dimensión de la cooperativa, constatándose que las cooperativas de mayor dimensión (medida en este caso por el volumen de activos) son capaces de proporcionar un mayor y significativo rendimiento; a diferencia de lo que ocurre con el número de socios, cuyo efecto en el rendimiento es significativo y negativo.

Resumen (otros idiomas)

The present study aims to analyze the relationship between the governance structures of the largest Spanish agri-food cooperatives and their business results, in order to verify - if, as has been shown in recent studies on European agri-food cooperatives - cooperatives showing greater innovation In their governance structures (in aspects such as the professionalization of management, inclusion of proportional voting or presence of external experts in the Boards of Directors or Supervisors), present better results than the cooperatives that do not possess these attributes. The results obtained corroborate that the performance (measured in turnover per member) of the Spanish agri-food cooperatives analyzed is positively affected by the introduction of some innovations in their internal governance systems, such as the inclusion of external experts in the Council Rector and Supervisory Board. In addition, the study yields other conclusions related to the size or size of the cooperative, and it is found that larger cooperatives (measured in this case by the volume of assets) are able to provide a greater and significant yield; As opposed to the number of partners whose effect on performance is significant and negative.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Cooperativa; Agroalimentaria; Gobierno interno; Gobernanza.
Palabras clave (otros idiomas):Cooperative; Food industry; Internal government; Governance.
Subjects:Social sciences > Economics > Industrial management
Social sciences > Economics > Cooperatives
JEL:M1, Q1
ID Code:44913
Deposited On:04 Oct 2017 08:59
Last Modified:09 Oct 2017 12:31

Origin of downloads

Repository Staff Only: item control page