Publication:
Management and financial performance of agricultural cooperatives: a case of portuguese olive oil cooperatives

Loading...
Thumbnail Image
Full text at PDC
Publication Date
2017
Advisors (or tutors)
Editors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. Escuela de Estudios Cooperativos
Citations
Google Scholar
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue
Abstract
En Portugal, como en otros países, las cooperativas agrícolas tienen un papel económico importante en el sistema alimentario. Similar a otras organizaciones económicas, las cooperativas agrícolas han sido testigos de cambios estructurales en las últimas décadas en términos de modelos de gobernación y gestión. Las cooperativas agrícolas portuguesas se han visto constreñidas por su contexto a adoptar un modelo tradicional de propiedad y control. El objetivo principal de este estudio era analizar cuestiones relacionadas con la estructura de gestión y desempeño financiero de las cooperativas, basada en los datos recogidos de cooperativas de aceite de oliva situadas en la región interior norte de Portugal. La combinación de un análisis cualitativo de la estructura y toma de decisiones, una evaluación financiera y la aplicación de un enfoque en varios criterios (PROMETHEE II), los resultados están en línea con expectativas (por ejemplo, bajos niveles de participación de los miembros, gestión no profesional, ratios de rentabilidad bajos, bajo apalancamiento y una capacidad para cumplir compromisos financieros), excepto la relación entre la gestión profesional y el desempeño financiero. La existencia de gestión profesional no conduce a mejores resultados financieros. Este resultado refuerza la creencia de que las cooperativas que están estructuradas de diferente manera tienen intereses diferentes y contradictorios a las partes interesadas.
In Portugal, as in other countries, agricultural cooperatives have an important economic role in the food system. Similar to other economic organisations, agricultural cooperatives have witnessed structural changes in recent decades in terms of governance and/or management models. Portuguese agricultural cooperatives have been compelled by their context to adopt a traditional model of ownership and control. The main goal of this study was to analyse issues related to the management structure and financial performance of cooperatives, based on data collected for olive oil cooperatives located in the northern interior region of Portugal. Combining a qualitative analysis of structure and decision-making, a financial assessment and the application of a multi-criteria approach (PROMETHEE II), the overall results are in line with expectations (e.g. low levels of member participation, nonprofessional management, low profitability ratios, low leverage and an ability to fulfil financial commitments), except for the relationship between professional management and financial performance. The existence of professional management does not lead to better financial performance. This result reinforces the belief that cooperatives that are structured differently have different and conflicting stakeholder interests.
Description
Keywords
Citation
ARAGONÉS. (1987) In: MORAL, A. M. La violacion del modelo de gestión democratico en las cooperativas oleícolas. BRANS, J. P. & VINCKE, P. (1985) Note – A preference ranking organisation method. Management Science, Nº 31, Vol. 6, pp. 647–656. CHADDAD, F. & COOK, M. (2004) Understanding new cooperative models: An ownershipcontrol rights typology. Review of Agricultural Economics, Nº 26, Vol. 3, pp. 348–360. CHADDAD, F. & ILIOPOULOS, C. (2013) Control rights, governance and the costs of ownership in agricultural cooperatives. Agribusiness – An International Journal, Nº 29, Vol. 1, pp. 3–22. COGECA. (2010) Agricultural co-operatives in Europe: Main issues and trends. Brussels, Belgium: Cogeca. CÔTÉ, D. (2007) Gestion de l’équilibre coopératif: Cadre théorique. Économie et Solidarités, Nº 38, Vol. 1, pp. 112–126. HAMEL. (2000) In: CÔTÉ, D. Gestion de l`équilibre coopératif: Cadre théorique. KALOGERAS, N., BAOURAKIS, G., ZOPOUNIDIS, C. & DIJK, G. V. (2005) Evaluating the financial performance of agri-food firms: A multicriteria decision-aid approach. Journal of Food Engineering, Nº 70, Vol. 3, pp. 365–371. LAZZARINI, S., NETO, S. & CHADDAD, F. (December 1999) Decisões financeiras em cooperativas: Fontes de ineficiência e possíveis soluções. Gestão e Produção, Nº 6, Vol. 3, pp. 257–268. LÉON, P. (2001) Os quatro pilares da sustentabilidade financeira. The Nature Conservancy. http://www.parksinperil.org/files/four_pillars_port.pdf. MARTÍ, E. G. (2004) Características del poder y la rentabilidad en una almazara cooperativa: Teoría de agencia versus teoría del servidor. REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos, Nº 83, pp. 33–49. MORAL, A. M. (2004) La violación del modelo de gestión democrático en las cooperativas oleicolas. CIRIEC – España, Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa, Nº 48, pp. 167–191. MORTE, R. C. (2013) Modelo de apoio à decisão multicritério para a avaliação de desempenho de motoristas numa empresa portuguesa de transporte rodoviário. Oporto: Faculdade de Economia do Porto. REBELO, J. & CALDAS, J. (2015) The economic role of the Portuguese agricultural cooperatives. Revista de Economia e Sociologia Rural – RESR, Nº 53, Vol. 1, pp. 91–102. REBELO, J. & CALDAS, J. V. (2012) Support for farmer’s cooperatives. Country Report Portugal. Wageningen, UR: Wageningen. REBELO, J., CALDAS, J. & MATULICH, S. (2010) Performance of traditional cooperatives: The Portuguese Douro wine cooperatives. Economía Agraria y Recursos Naturales, Nº 10, Vol. 2, pp. 143–158. REI, C. D. (2013) Desenvolvimento de critérios para a localização otima de uma central de valorização energética de lamas de ETAR. Lisbon: Faculdade de Ciências e Tecnologia – Universidade Nova de Lisboa. RODRIGUEZ, D. S., COSTA, H. G. & CARMO, L. F. (2013) Métodos de auxilio multicritério à decisão aplicados a problemas de PCP: Mapeamento da produção em periódicos publicados no Brasil. Gestão & Produção, Nº 20, Vol. 1, pp. 134–146. ROSS S. A., WESTERFIELD R. W., JAFFE J. F. & JORDAN B. D. (2009) Corporate finance: Core principles and applications. Second edition. Columbus, OH: McGraw-Hill Irwin International, pp. 45–88. SANTOS, M. J. (2013) O setor cooperativo agrícola na União Europeia. Potencialidades e Perspetivas, Nº 93, pp. 16–19. SOBOH, R., LANSINK, A. GIESEN, G. & VAN DIJK, G. (2009) Performance measurement of the agricultural marketing cooperatives: The gap between theory and practice. Review of Agricultural Economics, Nº 31, Vol. 3, pp. 446–469. TAILLANDIER, P. & STINCKWICH, S. (2012) Using the PROMETHEE multi-criteria decision making method to define new exploration strategies for rescue robots. IEEE International Symposium on Safety Security, and Rescue Robotics. Kyoto: IEEE, pp. 321–326. TEIXEIRA, A. (2014) Sustentabilidade financeira das cooperativas oleícolas da região DOP ‘Azeite de Trás-os-Montes’. Master thesis. Vila Real, Portugal: UTAD.
Collections