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New optical biosensing strategies for the analysis of mycotoxins and toxigenic fungi in food

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2019-12-11
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Universidad Complutense de Madrid
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Mycotoxins are a diverse group of low molecular weight compounds produced as secondary metabolites by numerous species of filamentous fungi. This assemblage is chemically and toxigenically rather heterogeneous, but generally these toxins are known to cause disease and death in human and other vertebrates even at low concentrations. Mycotoxigenic fungi grow on a wide range of conditions and they can produce mycotoxins into the matrices on which they grow, often food intended for human consumption or animal feed. As a result of the ubiquitous nature of mycotoxigenic fungi, particularly in temperate and tropical regions of the world, mycotoxin contamination is often inevitable, and some calculations have estimated that approximately 25–50% of world crops are contaminated with these toxins. Although the awareness related to the hazards of mycotoxins as food and feed contaminants is growing, there are no absolute measures available for eliminating mycotoxins from agricultural products. While mycotoxin occurrence in the field can be decreased by good agronomic practices and planting resistant varieties, in the end, analytical methods capable of detecting mycotoxins and toxigenic fungi even at low concentration are of key importance for ensuring food safety...
Las micotoxinas son metabolitos secundarios tóxicos producidos por algunas cepas de hongos que contaminan alimentos, especialmente cereales y hortalizas. Estos compuestos de bajo peso molecular son químicamente y toxigénicamente heterogéneos; sin embargo, muchas de estas toxinas pueden originar enfermedades, y en ocasiones la muerte, tanto en humanos como en otros vertebrados. Los hongos toxigénicos crecen en muchas condiciones muy diversas, lo que puede dar lugar a la aparición de micotoxinas en los alimentos destinados tanto al consumo humano como al animal. Los hongos toxigénicos están ampliamente distribuidos por todo el mundo, particularmente en las regiones templadas y tropicales, por lo que la contaminación natural por micotoxinas es casi inevitable. De hecho, se estima que aproximadamente el 25–50% de los cultivos mundiales están contaminados por estas toxinas, y la preocupación sobre los peligros asociados a su presencia en alimentos es cada día mayor. Actualmente, no existen alternativas viables para su eliminación en los productos agrícolas; aunque el empleo de buenas prácticas agrícolas o la plantación de variedades resistentes a los hongos, pueden ayudar a mejorar este problema. En cualquier caso, se requieren métodos analíticos sensibles y selectivos para la detección de micotoxinas y hongos toxigénicos, a bajas concentraciones, afin de garantizar la seguridad alimentaria...
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Tesis inédita de la Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Ciencias Químicas, Departamento de Química Analítica, leída el 15-07-2019
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