Feeding Broiler Chickens with Grape Seed and Skin Meals to Enhance α- and γ-Tocopherol Content and Meat Oxidative Stability

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Romero, Carlos and Nardoia, María and Arija Martín, Ignacio and Viveros Montoro, Agustín and Rey, Ana I. and Prodanov, Marin and Chamorro Francisco, Susana (2021) Feeding Broiler Chickens with Grape Seed and Skin Meals to Enhance α- and γ-Tocopherol Content and Meat Oxidative Stability. Antioxidants, 10 (5-699). ISSN 2076-3921

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Official URL: https://www.mdpi.com/2076-3921/10/5/699



Abstract

Grape seeds (GS) and grape skins (GK) are natural sources of polyphenols with featured antioxidant capacity. An experiment was conducted to investigate the effect of these polyphenol sources in diets formulated to contain the same total extractable grape polyphenol content on growth performance, protein and extractable polyphenol digestibility, plasma and meat α- and γ-tocopherol and thigh meat oxidation in broiler chickens. Five experimental diets were formulated: control, control + vitamin E (200 mg/kg), 30 g/kg GS diet, 110 g/kg GK diet, GS + GK diet (a mixture of 24.4 g/kg GS and 13.1 g/kg GK designed to simulate a reconstituted grape pomace). Feeding chickens with 110 g/kg GK reduced (p < 0.001) daily weight gain, worsened (p < 0.001) feed conversion ratio, increased (p < 0.001) non-extractable polyphenol content in the ileum and in the excreta and decreased (p < 0.05) ileal protein digestibility. Regardless of the grape polyphenol source used, the inclusion of grape byproducts in the diets led to an increase of total extractable polyphenol contents in the ileum (p < 0.01) and the excreta (p < 0.001), which resulted (p < 0.001) in a decrease of extractable polyphenol digestibilities. Alpha- and gamma-tocopherol concentrations increased (p < 0.001) in plasma and in seven-day stored meat in birds fed the diet combining GS and GK with respect to the control group. As it happened with the vitamin E supplementation, feeding the combination of GS and GK also reduced (p < 0.001) the concentration of the lipid peroxidation marker (malondialdehyde) in the stored meat of chickens.

Resumen (otros idiomas)

Las plantas y sus componentes activos ofrecen numerosas oportunidades para mejorar la salud. De entre ellos, los polifenoles son los compuestos bioactivos más abundantes en la dieta, y sus propiedades antioxidantes y antiinflamatorias han sido ampliamente estudiadas. Los subproductos procedentes de la industria vitivinícola son especialmente ricos en flavonoides, un tipo de polifenoles. En España existe una amplia disponibilidad de estos subproductos con lo que su aprovechamiento como fuente de antioxidantes naturales en piensos animales puede contribuir a reducir el impacto ambiental asociados a la generación de estos residuos, y al mismo tiempo contribuir a mejorar la salud animal. En este trabajo se ha estudiado el potencial antioxidante de la incorporación de las diferentes fracciones de un orujo de uva (semilla y hollejo vinificados) incluidas de manera independiente o conjunta en piensos de aves. Nuestros resultados demuestran que las aves que consumieron piensos que contenían una mezcla de semilla y hollejo mostraron un incremento en el contenido de vitamina E en plasma y carne, y una mayor estabilidad oxidativa en la carne. Asimismo se observó que la mezcla de hollejo y semilla mostró mejores resultados que cuando estos subproductos se incluyeron de manera independiente.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:polyphenols; grape seed; grape skin; digestibility; tocopherols; antioxidant activity; chickens
Subjects:Medical sciences > Veterinary > Animal culture
Medical sciences > Biology > Birds
ID Code:65915
Deposited On:01 Jun 2021 14:52
Last Modified:02 Jun 2021 06:59

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