New selective molecular recognition elements and amplification methods for the development of optical (bio)sensors
Nuevos elementos de reconocimiento molecular selectivo y métodos de amplificación para el desarrollo de (bio)sensores ópticos

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Luque Uría, Álvaro (2022) New selective molecular recognition elements and amplification methods for the development of optical (bio)sensors. [Thesis]

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Abstract

Mycotoxins are low molecular weight substances produced as secondary metabolites by a wide variety of filamentous fungi that can be found as natural contaminants in many foods and feeds. The number of toxic fungal metabolites currently known exceeds the thousand units, but only a few of them are considered a threat to humans and animal health. Exposure to mycotoxins can be due to the consumption of contaminated foodstuff, but also by inhalation of dust containing mycotoxigenic fungal spores. It has been estimated that nearly 40% of the global crops can be contaminated with mycotoxins. Hence, the development of analytical methods that can detect these mycotoxins in foodstuff are essential. On the other hand, despite their elevated risk infood quality, several mycotoxins present medical applications, for example as immunosuppressant drugs for organ transplantation. However, a limitation for this application is the narrow therapeutic window presented by these drugs, e.g., mycophenolic acid. High doses of these compounds can cause serious adverse health effects in humans, but little doses could not be sufficient to prevent organ rejection in transplanted patients. Thus, it is also of utmost importance to monitor the levels of these compounds in blood to improve the clinical efficacy of the immunosuppressant...

Resumen (otros idiomas)

Las micotoxinas son sustancias de bajo peso molecular producidas como metabolitos secundarios por una gran variedad de hongos filamentosos que pueden encontrarse como contaminantes naturales en muchos alimentos y piensos. El número de metabolitos fúngicos tóxicos que se conocen en la actualidad supera las mil unidades, pero sólo unas pocas docenas se consideran una amenaza para la salud humana y animal. La exposición a las micotoxinas puede deberse al consumo de alimentos contaminados, pero también a la inhalación de polvo que contiene esporas de hongos micotoxigénicos. Se calcula que aproximadamente el 40% de los cultivos del mundo pueden estar contaminados con micotoxinas, de ahí que sea esencial el desarrollo de métodos analíticos que permitan detectar estas micotoxinas en los alimentos. Por otro lado, a pesar de su elevado riesgo en la calidad de los alimentos, varias micotoxinas presentan aplicaciones médicas, por ejemplo, como fármacos inmunosupresores para el trasplante de órganos. Sin embargo, una limitación para esta aplicación es la estrecha ventana terapéutica que presentan estos fármacos, por ejemplo, el ácido micofenólico. Altas dosis de estos compuestos pueden causar graves efectos adversos para la salud delos seres humanos, pero pequeñas dosis pueden provocar el rechazo de órganos en pacientes trasplantados. Por ello, también es de suma importancia controlar los niveles de estos compuestos en sangre para mejorar la eficacia clínica del inmunosupresor...

Item Type:Thesis
Additional Information:

Tesis inédita de la Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Ciencias Químicas, leída el 01-04-2022

Directors:
Directors
Moreno Bondi, María Cruz
Benito Peña, Elena
Uncontrolled Keywords:Biosensors
Palabras clave (otros idiomas):Biosensores
Subjects:Sciences > Chemistry
ID Code:73087
Deposited On:24 Jun 2022 08:43
Last Modified:24 Jun 2022 08:52

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